Hej Alde

Första månaden med oss

Hej Alde

Det har gått lite mer än en månad sedan Alde flyttade hem till oss. Det har flutit på bra och Alde har snabbt anpassat sig till sitt nya liv i Sverige. Alde kommer från Danmark och fick komma till Sverige först när han var 15 veckor. En valp som importeras till Sverige från Danmark måste vara rabiesvaccinerad, vilket kan göras först vid 12 veckors ålder och sedan måste man vänta 21 dagar innan man får importera valpen till Sverige. 

Han är en enkel valp för mig. Enkel genom att han är lugn när det krävs, hänger med på allt utan bekymmer. Nu har ju jag ett par hundar bakom mig, så min erfarenhet präglar säkert. Men han påminner om Glenn som valp, lugn och fokuserad, utan att vara tråkig. För när jag bjuder upp till träning eller lek så är Alde snabbt med och lär sig snabbt nya saker. Han generaliserar otroligt mycket. För mig är det en bra egenskap. Jag nyttjar den i flera sammanhang. Alde bjuder på mycket ögonkontakt vilket jag har förstärkt. Han är också väldigt följsam och hellre håller sig till mig än drar på egna äventyr, som Glenn kan göra. Där är de verkligen olika just nu, vilket jag tycker är roligt. För mig är det bra egenskaper. Men som man får träna på lite olika sätt. 

Alde är också en väldigt mysig valp som gilla att sitta i knät och bli kliad lite varstans på kroppen. Jag passar på att njuta så mycket kan av detta. Det är något väldigt speciellt med valpar, deras mjuka goa tassar, speciella valpdoft och mjukhet i kroppen. 

Jag har introducerat Alde till all möjlig träning, främst grunder i lydnaden, men även lite grunder till uppletande, markeringsträning och spår. Han är en tänkande valp som gärna vill göra rätt och göra om. Han är knappt 5 månader gammal så jag skyndar långsamt. För mig är det viktigare med att bygga en bra relation och tillit än ha massa moment eller delar av moment klara. Jag leker mycket, för det är en viktig bit i relationsbyggandet. Han jagar och drar gärna i allt jag presenterar. Helt mina mjukisbyxor som triggar honom extra mycket. Hemma är det just nu leksaker precis överallt, han tar gärna fram allt han kan hitta. Plockar och pysslar. Det är ett ständigt städande efter honom...

Något han lärde sig (lite väl) snabbt, är att komma när min kamera klickar. Två gånger gav jag honom godis. Nu kommer han hela tiden. Jag som vill ha fina porträttbilder också. laughing

Ute är han väldigt intresserad kaniner, kaninskit och bilar. Vissa människor och hundar är otroligt spännande också. Jag lägger fokus på att han ska ta kontakt med mig och få godis när han ser det som triggar honom. Skvallerträning med andra ord.

En och annan hund tycker han är läskig och raggar på. Efter en trist incident med grannens schäfrar har Alde varit lite försiktig med vissa hundar. Sjukt tråkigt när andra inte har koll på sina hundar och låter dem bete sig som skit rent ut sagt. Men Alde har fått träffa flera trygga hundar efter incidenten och fått bra erfarenheter av dem. Han har lekt med flera vuxna hundar och visat att han är kavat och tycker det är kul med lek. Så jag är inte så orolig, men vet att det är viktigt att ge bra erfarenheter.

Vad tycker Glenn om Alde?

Första veckan var Glenn kanske inte den mest nöjda hunden här hemma. Glenn tyckte nog det var fullständigt onödigt med en valp. Andra veckan släppte det och nu kommer de fint överens. Allt är dock på Glenns villkor, vilket Alde bara anpassar sig efter. De leker och har dragkamp med leksaker och läser av varandra otroligt bra. När Glenn tycker kampen är färdiglekt morrar han bara något djupare och Alde släpper på en gång. Ibland får Alde vinna leksaken. Det är kul att se deras växande samspel. 

Jag är noga med reglerna här hemma: man tar inte mat från varandras skålar, man tar inte varandras ben, man kampar inte med varandras koppel, och så vidare. Jag har haft flera hundar samtidigt tidigare och vet hur viktigt det är att det finns regler. Så detta har jag varit noga med från dag ett. Och det går bra!

boggas.se

Boggas.se är en privat sida som handlar om Sofia Olsson och hennes hundar. Sajten funnits på nätet sedan 2003. Idag fungerar sajten som ett informationsforum för de hundar Sofia har och har haft. I första hand handlar det mest om hundrasen Australian kelpie.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. Boggas © 2020