MYDOG 2020

Vi har ställt ut och tävlat nose work

MYDOG 2020

Vi har kickat igång tävlingsåret 2020 med både utställning och Nose work på MYDOG i Göteborg. Bland de roligaste event jag vet att åka på. Jag har varit på MYDOG många gånger och bland annat tävlat nose work där sedan hundsporten blev officiell.

I år blev det ganska mycket. Kanske lite för mycket. Jag anmälde mig att stå i kelpiemontern under tre pass på två dagar, vilket var riktigt kul. Att svara på nyfikna personers frågor om australian kelpie är så roligt. Glenn charmade loss ordentligt och många kom fram och klappade honom. För att inte tala om allt hundgodis han fick. Han lärde sig snabbt att stirra ut skålen med hundgodis i, var mycket effektivt, för då fick han godis.
Även om Glenn såg ut att trivas i sin roll som klapp-hund och smöra in sig till att bli hunden som gör att människor vill skaffa kelpie så tog det på honom. För oj vad han var trött efteråt. Fast vilken hund var inte det efter ha stått i en rasmonter på mydog? Det är en sträng miljö.

Att jaga en sista merit
Det känner säkert flera igen sig i, när man jagar sista meriten för en uppflyttning eller ett championat. Sista pinnen till klass 3 i agility, sista 1:a priset till lydnadschampionat och så vidare. Jag jagar sista certet till utställningschampionat. Nu vet jag om att Glenn är en kelpie som inte är “utställningssnygg på kelpievis”. Han har en del avvikelser exteriört mot vad som står i rasstandarden. Jag vet om dem och jag vet hur jag ska hantera det. Jag vet till exempel att jag ska titta efter domare som inte prioriterar mankhöjd på kelpie. Jag vet att jag visa Glenn snyggt och proffsigt så det inte finns något att dra av på själva presentationen av honom. Vilket jag också får ofta i kritikerna - “Välvisad”. Jag kan inte göra mer än mitt bästa och träna honom att stå snyggt och röra sig rutinerat i ringen. Sedan är allt upp till domaren.

Jag såg till att hålla mig till utställningens dresscode under helgen, och visa Glenn efter bästa förmåga. Det resulterade att Glenn fick Exellent och Very Good. Givetvis hoppades jag på ett CK och som i sin tur skulle ge det där sista certet. Men inte denna gång. Jag är nöjd med Exellent! Jag vet att Glenn är mest troligen en hund av typen Very Good, eftersom han är bland annat så hög. Varje Excellent han får ska jag vara mycket nöjd med. Men har man lyckats en gång med CK och Cert så kan man säkert igen. Så länge jag försöker så kan det ju gå vägen!

Sedan är jag så trött på höra att om varför jag ställer Glenn som inte hör hemma på utställning. Min hund, mina pengar och min tid. Utställning handlar mycket om strategi, och jag råkar gilla det. Jag vill se hur långt jag kan lyckas genom den strategi jag har hittat fram till inom denna värld av utställning.

Kritik söndag 5 januari:
Välskuret huvud. Korrekt bett. Välplacerade ögon och öron. Stark rygg. Välvinklad. Väl ansatt svans. Önskar en aning mer benstomme. Bra tassar. Bra päls med tillräcklig underull. Rör sig ostabilt men med bra drive.
Bruksklass: Excellent, placering 1

Kritik måndag 6 januari:
5 år maskulin. Stor. Mycket typiska öron. Bra ögon. Normal benstomme till storleken. God muskelkondition. Önskar bättre överlinje i rörelse. Korset sluttar väl mycket. Mycket bra päls. Korrekt temperament. Rör sig ganska löst fram. Mycket välvisad.
Bruksklass: Very good, placering 1

 

Nose work
Vi tävlade i TEM 1, behållare under måndagen. Vi hade förberett oss och tränat massor av behållarsök. Glenn har inte haft några direkta svårigheter med behållarsök. Men jag ville vara redo för vår första tävling i TEM 1, behållare.

Med två dagar på MYDOG bakom oss var det en trött hund och en trött matte som startade och vi började med att bomma första söket. Det är aldrig kul att bomma första söket på nose work, det är som att riva första hindret på agility. Luften går ur en.
Jag kunde lika gärna skita i resten av söken. Men nä, nu var vi på plats och nu skulle vi göra alla fyra söken. Två av söken hittade Glenn gömman. Men på det sista söket felmarkade han klockrent behållaren bredvid den rätta. Glenn som extremt sällan felmarkerar, men idag gjorde han det. Ja de tillfällena ska ju komma de också. Det var den tävlingen det.

Jag tror faktiskt inte utslaget hade varit så annorlunda om vi hade varit pigga. Det var många som bommade just någon av de två sök vi bommade. De hade troligen sina svårigheter för de tävlande hundarna just idag. Det är inte så mycket att göra. Bara lämna det bakom sig och blicka framåt mot nya tävlingar.

Det har varit en riktigt bra helg! Det har blivit mycket hund och jag har träffat så många härliga människor, vänner som nya bekantskaper. Glenn har skött sig helt fantastiskt. Man kan lugnt säga att han är miljöstark. Min älskade sambo var också med och agerade som bästa supporten! Vi bodde på hotell, åt god mat, träffade hans vänner efter tävlingarna. Så det blev en riktig guldkant på denna helg! 

boggas.se

Boggas.se är en privat sida som handlar om Sofia Olsson och hennes hundar. Sajten funnits på nätet sedan 2003. Idag fungerar sajten som ett informationsforum för de hundar Sofia har och har haft. I första hand handlar det mest om hundrasen Australian kelpie.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. Boggas © 2020